FR / NL                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Zoeken       

Verenigd Koninkrijk

 • De nationaliteit is de band die een persoon bindt met een bepaald land. De nationaliteit bepaalt rechten en plichten tussen de persoon en zijn land. De nationaliteitsband wordt meestal gecreëerd door geboorte (nationaliteit van ouders wordt overgenomen) en/of grondgebied (geboorte of langdurig verblijf) of doordat de nationaliteit op andere gronden wordt aangevraagd en toegestaan (naturalisatie).
 • Dit geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk. Maar de Britse nationaliteit houdt ook rekening met de recente geschiedenis en het statuut en relatie van verschillende regio’s of landen tot het Verenigd Koninkrijk
 • Resultaat: er zijn 6 Britse nationaliteiten.
 • Een praktisch verschil tussen de verschillende Britse nationaliteiten is de al dan niet visumverplichting voor kort of lang verblijf in de Europese Unie (en soms zelf op het Brits grondgebied zelf. Hierbij is de Britse nationaliteit een nationaliteit die niet altijd het recht op verblijf of vestiging in het land garandeert).


Het Verenigd Koninkrijk en de Britse eilanden:

EU VERENIGD KONINKRIJK
Groot-Brittanië Noord-Ierland
Engeland Wales Schotland
+ eilanden: Wight, Lundy, Scilly-eilanden, Anglesey, Buiten-Hebriden, Orkney en Shetland


Non
EU

De overzeese gebiedsdelen:Anguilla, Bermuda, Brits Antarctisch Territorium, Britse Maagdeneilanden,

Brits Territorium in de Indische Oceaan, Kaaimaneilanden, Falklandeilanden, Gibraltar, Montserrat,

Pitcairneilanden, Sint-Helena, Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia, Turks-en Caicoseilanden,

Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden Het eiland Man, Kanaal-eilanden (waaronder Jersey, Guernsey, Alderney en Sark)

maken geen deel uit van de Europese Unie (=Dependencies of the Crown)De Britse Overzeese Gebieden en de Britse Kroongebieden

 • De Britse overzeese gebieden (bekendste: Gibraltar, Falklands): deel van Verenigd Koninkrijk (maar niet van de Europese Unie)
 • De Britse kroongebieden: Guernsey, Jersey, eiland Man: geen deel van Verenigd Koninkrijk maar wel van de Britse eilanden. Britse Koningin is staatshoofd.


Volgende paspoorten worden door de Benelux erkend:

 • Een paspoort voorzien op de (rode) kaft van aanduiding "EUROPEAN COMMUNITY" met volgende vermelding in blokletters op de pagina met de personalia als de nationaliteit van de houder ervan:
  1. "BRITISH CITIZEN", of
  2. "BRITISH OVERSEA TERRITORIES CITIZEN1, of
  3. "BRITISH SUBJECT".
 • diplomatiek paspoort
 • dienstpaspoort
 • collectief paspoort2
 • zeemansboekje: "Seaman's Identity Card";

Worden niet door de Benelux erkend:

 • "IS 137 TRAVEL DOCUMENT"
 • "DECLARATION OF IDENTITY" (GV3).
1De vòòr 26 februari 2002 afgegeven paspoorten waarin de houder als "British Dependent Territories Citizen" wordt omschreven, blijven geldig.
2De Benelux erkent eveneens het collectief paspoort voor jongeren afgegeven bij toepassing van de Europese Overeenkomst van 16 december 1961.